Instrukcja BHP – wzór

30 marca 2012

31Instrukcja BHP musi zawierać kilka odrębnych „rozdziałów” . Są one na różne tematy i przede wszystkim różnią się od siebie treścią i zawartością. Opisane tam zasady BHP są zrozumiałe dla każdego użytkownika i prosto sformułowane.Na początku instrukcji BHP dla pracownika opisane są zasady BHP w jakich warunkach pracownik może zostać dopuszczony do wykonywania swojej pracy. Zawarte są tam informacje takie jak na przykład minimalna temperatura, rozmiar stanowiska pracy, stan mebli. Następnie dokładnie opisane są czynności, które pracownik powinien zastosować, przed podjęciem swojej pracy. Jest to jeden z najważniejszych punktów, ponieważ organizacja miejsca pracy jest istotna. Instrukcja BHP również zawiera zasady BHP, które mówią, jak postępować, aby praca była bezpieczna dla pracownika i ludzi go otaczających. Kolejnym punktem to nakazy, od których nie można się odwołać. Są to bardzo istotne informacje, które są jako pierwsze zawarte podczas ważnego kursu, którym jest szkolenie BHP. Na koniec instrukcji zapisane są czynności po skończeniu pracy, czynności podczas sytuacji awaryjnych oraz uwagi końcowe. Każdy pracodawca ma obowiązek dania możliwości pracownikom, aby przeszli szkolenie BHP, które jest bardzo ważne. Gastronomia to niewątpliwie dział, w którym higieny i przestrzegania pewnych zasad nie może zabraknąć. Jedzenie, które przyrządzi kucharz, od razu trafia na stół klienta, także konsument jedynie może zaufać, że danie jest higienicznie przyrządzone i ze Świerzych produktów i w odpowiedni sposób. Jednak bardzo często się zdarza, że wiele osób nie przestrzega pewnych reguł i nawet nie mają pojęcia, czym są zasady BHP. Każdy, kto chce pracować w gastronomii, musi przejść obowiązkowo szkolenie BHP, które jest bardzo ważnym elementem tego właśnie zawodu. Szkolenie BHP uczy czym jest instrukcja BHP, zasady BHP, jak przyrządzać potrawy higienicznie, jak pracować higienicznie, a przede wszystkim bezpiecznie.W instrukcji BHP dotyczącej gastronomii na pewno znajdziemy takie przepisy, jak przestrzeń, w której mogą pracować pracownicy, temperaturę pracy, warunki. Bardzo duże wymagania odnoszą się też do budynku, w którym znajduje się lokal. Jednym z najbardziej przestrzeganych przepisów, jest punkt, który mówi o tym, że miejsce wydawania posiłków, nie powinno być na tej samej kondygnacji, co miejsce, w którym jest sala do konsumowania posiłków. Jednak jak możemy zauważyć, mimo tego, że jest wymagany, rzadko można spotkać taki lokal.

Kategorie: BHP