Magazynowanie towarów – instrukcja BHP
26 maja 2012
Magazynowanie towarów również powinno odbywać się w sposób zgodny do ważnego dokumentu, jakim jest instrukcja BHP. Jeśli przejdziemy szkolenie BHP, to na pewno dowiemy się, jakie konsekwencje mogą nastąpić, jeśli złamiemy zasady BHP. Szkolenie BHP również nas nauczy higieny pracy i jak funkcjonować bezpiecznie podczas wykonywania swoich obowiązków. Sposób magazynowania towarów określają zasady BHP. Są one w gruncie rzeczy bardzo surowe, a nie przestrzeganie ich może podlegać dużej karze. Głównie mówią one o rozładowywaniu towarów i pomieszczeniach. Pierwszą zasadą jest na przykład zakaz budowania półek wyższych niż sto osiemdziesiąt centymetrów, ponieważ zagraża to zdrowiu lub życiu pracowników, gdyż aby sięgnąć po daną rzecz znajdującą się na tak dużej wysokości, pracownik zmuszony jest wejść na inny przedmiot, co jest niebezpieczne, gdyż dana osoba może spaść i zrobić sobie krzywdę. Drugą zasadą jest zakaz stawiania worków, skrzynek na drodze, gdzie noszony jest towar z samochodu do magazynu. Jak możemy dostrzec, instrukcja BHP dba nawet o najmniejszy szczegół, aby pracownikowi się nic nie stało i żeby praca była lżejsza i prostsza. Każdy zakład ma obowiązek opracowania instrukcji BHP. Również jego zadaniem jest dać możliwość każdemu pracownikowi, aby przeszedł szkolenie BHP. Szkolenie BHP uczy higieny pracy i bezpieczeństwa. Informacje o obsłudze urządzeń do obróbki mechanicznej mogą się znaleźć w wielu instrukcjach BHP. Teoretycznie taki punkt można dopisać do każdego zawodu, a głównie do gastronomii. Instrukcja BHP mówi na przykład o szerokości stołu, na którym pracujemy. Nie może on być węższy niż osiemdziesiąt centymetrów, ponieważ jeśli przekroczymy ten limit, praca będzie mało komfortowa. Następne zasady BHP mówią o tym, że nie można rozbijać przedmiotów młotkiem na stole obitym blachą. Stwarza to zagrożenie dla naszego słuchu oraz jest niebezpieczeństwo odłamków blachy. Zasady BHP również mówią, że obsługę urządzeń do obróbki mechanicznej sprawować mogą tylko osoby upoważnione do tego, które się na tym znają i są wyznaczeni przez pracodawcę. W innym przypadku narzędzia mogą siać zagrożenie dla osób, które nieumiejętnie się nimi posłużą. Również wskazana jest stała konserwacja maszyn, gdyż w innym przypadku urządzenia nie będą działać poprawnie.
Kategorie: BHP